Πώς επιλέγουμε εκκολαπτική μηχανή.

incchick

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και πώς πρέπει να κατευθυνθούν οι επιλογές ενός ιδιώτη η ενός μικρού επιχειρηματία πτηνοτρόφου για να μεγαλώσει δικά του πουλάκια;

 • Αγορά πτηνών από πλανόδιους πωλητές

Πρόκειται για την ευκολότερη αλλά όχι την καλύτερη λύση που συνήθως καταφεύγουν τα αγροτικά νοικοκυριά. Οκτώ στις δέκα φορές καταλήγει σε εκατόμβη η στην  μεταφορά καινούργιων υγειονομικών προβλημάτων  (ασθενειών) που πολλές φορές διαιωνίζονται μέσα στην εκτροφή  και αποδεκατίζουν ακόμα και το δικό σας υγιές κοπάδι.

 • Ο φυσικός τρόπος (κλώσα) μήπως είναι ο καλύτερος;

Χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη εκκολαπτική είναι η  το θηλυκό πτηνό .  Ξέρει  τέλεια τη δουλειά του   από ένστικτο. Ξέρει πώς να γυρίσει τα αυγά  στη φωλιά, ξέρει πότε ένα αυγό είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, πότε είναι άγονο ή νεκρό , και όταν τα αυγά εκκολαφθούν,  είναι το καλύτερο φυσικό αναθρεπτήριο. Ωστόσο η λύση αυτή έχει τα μειονεκτήματα της.

 • Πρώτα-πρώτα είναι μάλλον περιορισμένος ο αριθμός των αυγών που μπορεί να εκκολάψει και δύσκολο αν όχι αδύνατο να εκκολάψει αυγά άλλου μεγέθους από τα αυγά του είδους της.
 • Δεύτερον, ότι κλωσάει όταν δεν την χρειάζεστε και σχεδόν ποτέ όταν την χρειάζεστε, ακόμα συχνά εγκαταλείπει την φωλιά όπως συμβαίνει σε ορισμένα σπάνια είδη πτηνών που τα αυγά τους είναι πολύτιμα. Επιπλέον και ειδικά στις κότες  η γενετική επιστήμη έχει στοχεύσει τα τελευταία 100 χρόνια στην γενετική επιλογή ατόμων  με κριτήριο την μειωμένη διάθεση για κλώσημα που στοχεύει σε καλύτερο ποσοστό ωοτοκίας στα συστηματικά πτηνοτροφεία . Οι περισσότερες οικιακές κότες  στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι  απευθείας απόγονοι ή μιγάδες τέτοιων κοπαδιών.
 • Αγορά πτηνών από αξιόπιστους εκτροφείς

Τις περισσότερες φορές η ασφαλέστερη λύση για ένα καλό ξεκίνημα εφόσον θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας κοπάδι από πτηνά ράτσας γρήγορα. Οι εξειδικευμένοι εκτροφείς δίνουν μεγάλη προσοχή στην καλή υγεία των πτηνών που διαθέτουν γιατί σε αυτό βασίζεται η φήμη τους στην αγορά και φυσικά οι πωλήσεις τους.

 • Αγορά εκκολαπτικής μηχανής και εκκόλαψη είτε δικών σας αυγών είτε αυγών που αγοράζετε από αξιόπιστους εκτροφείς

Η λύση αυτή σας δίνει την δυνατότητα να εκκολάπτετε τον αριθμό των αυγών που επιθυμείτε και όταν το επιθυμείτε.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΙΚΗΣ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ


 

Η μεγάλη απόφαση έχει παρθεί .

Σκοπεύετε να προχωρήσετε  σε αγορά εκκολαπτικής μηχανής.


 

Σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες χρηστών ανήκετε;

 • Είστε ιδιώτης η μαθητής; Θέλετε να εκκολάψετε αυγά  για διασκέδαση ή μελέτη ή απλά για να ανανεώσετε το μικρό κοπάδι που έχετε στο σπίτι;

Η  χωρητικότητα της μηχανής που χρειάζεστε είναι από 20 έως 100 αυγά.

 • Έχετε μήπως μικρή οικογενειακή φάρμα και μεγαλώνετε πουλερικά για ιδιοκατανάλωση;

Η  χωρητικότητα της μηχανής που χρειάζεστε είναι από 50 έως 150 αυγά.

 • Μήπως είστε μέλλων επαγγελματίας  πτηνοτρόφος  η  εκτροφέας σπάνιων φυλών πτηνών και οι ανάγκες σας  πιθανόν να είναι μεγαλύτερες στο μέλλον;

Η  χωρητικότητα της μηχανής που χρειάζεστε είναι από 100 έως 300 αυγά.


Σκεφτείτε  & αποφασίστε ρεαλιστικά για δυναμικότητα της εκκολαπτικής  που θα χρειαστείτε με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες.


Οι κλωσσομηχανές με χωρητικότητα από 50 έως 150 αυγά έχει αποδειχθεί ότι είναι οι πιο οικονομικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Για αυτό τον λόγο είναι και οι πιο κοινές στην αγορά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε τοποθετήσει μια παρτίδα γόνιμων αυγών την κλωσσομηχανή μας. Ακόμα κι αν είναι όλα γόνιμα, το ποσοστό επιτυχίας δεν θα είναι υψηλότερο από 60% έως 95%.

Σημειώστε ότι το συνολικό κόστος των νεοσσών που θα παραχθούν  περιλαμβάνει την τιμή αγοράς των αυγών για επώαση, το κόστος της εργασίας, των ζωοτροφών και της ενέργειας (ηλεκτρική ή υγραέριο), που θα χρησιμοποιήσουμε στο αναθρεπτήριο καθόσον θα πρέπει να θα πρέπει να τους ζεσταίνουμε  τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.

Το κόστος της ενέργειας είναι το ίδιο είτε θα έχουμε στο αναθρεπτήριο 15 νεοσσούς (που θα βγουν από μια κλωσσομηχανή 20 αυγών) είτε θα έχουμε 35-50 νεοσσούς (που που θα βγουν από μια κλωσσομηχανή 50 αυγών). Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να χρησιμοποιήσετε έτσι η αλλιώς υπέρυθρη λάμπα των 150-250 Watts . Έτσι, το κόστος της ενέργειας είναι το ίδιο. Και η ενέργεια δεν είναι φτηνή.

Μια μηχανή μεγαλύτερης δυναμικότητας θα εκκολάψει χωρίς πρόβλημα και λιγότερα αυγά.

Θα σας δώσει την ευελιξία να εκκολάπτετε από λίγα έως και πολλά αυγά. Και θα αποδειχτεί οικονομικότερη στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο θα είναι (όχι πάντα) ακριβότερη σαν αρχική τιμή αγοράς και θα καταναλώνει ελαφρώς περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα .


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ;

Η ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ Η ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;

Αγοράζετε με κριτήριο την τιμή ή το μέγεθος ; 

 • Η τιμή αγοράς δεν είναι κατ ανάγκην συνδεδεμένη με την δυναμικότητα της εκκολαπτικής σε αυγά. 
 • Σίγουρα όμως το επίπεδο εξοπλισμού και η ποιότητα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την τιμή αγοράς

 


Επίπεδο Αυτοματισμού της Εκκολαπτικής μηχανής

 • Μηχανή με χειροκίνητο γύρισμα ,αυτόματο γύρισμα η ημιαυτόματη;

 Τα αυγά χρειάζονται γύρισμα  τουλάχιστον  δύο ως τρεις φορές την ημέρα (ιδανικά 5 ή περισσότερες φορές για μερικά είδη), κάθε ημέρα για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Σαν γύρισμα των αυγών στις εκκολαπτικές μηχανές περιγράφεται η διαδικασία εκείνη κατά την οποία το αυγό στρέφεται γύρω από τον οριζόντιο άξονά του κατά 180° ( στις μηχανές εκείνες που είναι τοποθετημένο στα πλάγια ) είτε  +45° και κατόπιν -45° από την κατακόρυφο (στις μηχανές εκείνες που τα αυγά τοποθετούνται  κατακόρυφα σε θήκες με την μύτη προς τα κάτω).wireeggtray1

Ο φυσικός τρόπος γυρίσματος των αυγών από την κλώσα είναι ο οριζόντιος. Από την άλλη πλευρά το 95% των αυγών που εκκολάπτονται παγκόσμια είναι σε κατακόρυφη θέση.

Και οι δύο τρόποι γυρίσματος  του αυγού δίνουν καλά αποτελέσματα. ( αδιάφορο αν τα αυγά είναι τοποθετημένα οριζόντια ή κάθετα.)

 • Στις χειροκίνητες μηχανές πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο άτομο με την σχετική γνώση και εμπειρία για να τα γυρίζει.
 • Εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα αυγά θα γυρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σωστά τρόπο θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά εκκολαπτικής μηχανής που διαθέτει αυτόματο γύρισμα (είναι ωστόσο ακριβότερες).
 • Αν κάποιος μπορεί να γυρίζει τα αυγά αλλά δεν έχει τον χρόνο να γυρίσει  κάθε αυγό ξεχωριστά, εξετάστε την αγορά  ημι-αυτόματου τύπου εκκολαπτικής.

 • Έλεγχος της Θερμοκρασίας

 Η ρύθμιση της θερμοκρασίας που πρέπει να διατηρείται σταθερή και χωρίς ανεβοκατεβάσματα σε όλη την διάρκεια της εκκολαπτικής διαδικασίας και έχει θεμελιώδη σημασία για την επιτυχία. Πετυχαίνεται με τον θερμοστάτη της κλωσσομηχανής.  Ο θερμοστάτης είναι η συσκευή που ανιχνεύει τη θερμότητα στην εκκολαπτική  μηχανή και ενεργοποιεί την έναρξη ή την παύση της λειτουργίας της αντίστασης ώστε να διατηρηθεί η  θερμοκρασία μεταξύ των προκαθορισμένων πλαισίων.dscf7976

Σχεδόν όλες  οι σύγχρονες εκκολαπτικές  χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς θερμοστάτες  που ελέγχουν την θερμοκρασία μέσα στην εκκολαπτική πολλές φορές το δευτερόλεπτο ενεργοποιούν και απενεργοποιούν την  αντίσταση ταχύτατα και βελτιστοποιούν έτσι την κατανάλωση του ρεύματος εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερή θερμοκρασία με ελάχιστο κόστος λειτουργίας.

Άλλος τύπος θερμοστάτη είναι ο παραδοσιακός (μηχανικός ) θερμοστάτης τύπου «μπισκότου» που βασίζει την λειτουργία του στην διαστολή του αιθέρα μέσα σε μία κάψουλα και η διαστολή αυτή μεταφέρεται μηχανικά στο άνοιγμα ή το κλείσιμο ενός μικροδιακόπτη και συνεπώς   την εναλλάξ ενεργοποίηση η σβήσιμο της αντίστασης. Επίσης  πολύ αξιόπιστος και δοκιμασμένος. Χρησιμοποιείται ακόμη και στις σύγχρονες ημι-επαγγελματικού τύπου μηχανές σαν δεύτερος  θερμοστάτης ασφαλείας  σε περίπτωση που (σπάνια) καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα.

Την μεγαλύτερη σημασία στην καλή λειτουργία των θερμοστατών έχει η ποιότητά τους. Δυστυχώς οι κατασκευαστές εκείνοι που προσπαθούν να κατεβάσουν το κόστος κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα των υλικών.


Δυναμική κυκλοφορία αέρα ( forced air ) η όχι ( still air );

Οι περισσότερες σύγχρονες  εκκολαπτικές μηχανές   έχουν  ενσωματωμένο ανεμιστήρα που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα  σε όλο τον χώρο της μηχανής και διασφαλίζει την ομοιόμορφη θερμοκρασία και υγρασία  στο εσωτερικό τους. Είναι στάνταρ εξοπλισμός στις πολυώροφες επαγγελματικές  και ημι-επαγγελματικές μηχανές και στις ποιοτικές ερασιτεχνικές.

Ωστόσο είναι ένα προτιμητέο κατασκευαστικό χαρακτηριστικό ακόμα και των ερασιτεχνικών  μηχανών.

Ωστόσο η ποιότητα των ανεμιστήρων για λόγους κατασκευαστικού κόστους στις φθηνές μηχανές δεν είναι πάντα καλή με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταρρέει κατά την διάρκεια της λειτουργίας.


Ανάγνωση και έλεγχος της Υγρασίας 

Σκοπός του ελέγχου της υγρασίας  κατά την διάρκεια της επώασης είναι να συμβάλει στην εξισορρόπηση της φυσικής εξάτμισης του υγρού από το εσωτερικό του αβγού καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και  αυξάνεται  ο αεροθάλαμος του αυγού.

 Το σωστό ή όχι επίπεδο υγρασίας μπορεί να μετρηθεί από την ανάπτυξη του αεροθαλάμου του αυγού (κατά την ωοσκόπηση) ή την απώλεια βάρους κατά την πορεία του εκκολαπτικού κύκλου  (με ζύγιση του αυγού).

Οι μηχανές με εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα συνήθως καταναλώνουν περισσότερο νερό και χρειάζονται συνεχώς (κάθε μέρα) συμπλήρωμα λόγω της εξάτμισης που προκαλεί η κίνηση του αέρα στο εσωτερικό τους.incubator_hygrostat

Οι εκκολαπτικές μηχανές συνήθως είναι εξοπλισμένες με υγρόμετρα υγρού βολβού, μηχανικά  η ηλεκτρονικά.

 • Τα υγρού βολβού είναι ακριβέστερα αλλά απαιτούν συνεχή συντήρηση( αποσταγμένο νερό και συνεχείς αλλαγές του φιτιλιού λόγω της συσσώρευσης αλάτων).
 • Τα καλά μηχανικά έχουν ακρίβεια 10% και επιδέχονται ρύθμιση.
 • Τα φτηνά ηλεκτρονικά έχουν πολλές φορές αποκλίσεις της τάξης και μέχρι 20%..

Και προσοχή το ότι η εκκολαπτική σας έχει ένδειξη υγρασίας δεν σημαίνει επ΄ ουδενί ότι έχει ταυτόχρονα και την δυνατότητα να την ρυθμίζει κιόλας. Η λειτουργία αυτή γίνεται από τον υγροστάτη που συνεργαζόμενος με ποικίλα συστήματα προσθήκης υγρασίας αναλαμβάνει να την ρυθμίσει. Το κόστος όμως μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι έξτρα.


Ποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσετε με τις  φθηνές εκκολαπτικές μηχανές (40-100 αυγών) που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Ο βαθμός της πολυπλοκότητας και  αυτοματοποίησης τους ποικίλλει. Συνήθως όμως η πολυπλοκότητα είναι θέμα καθαρού εντυπωσιασμού και δίνει ελάχιστη δυνατότητα στον χρήστη να αλλάξει τις ρυθμίσεις.
Οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι μπορείτε να εκκολάψετε  αυγά όλων των ειδών των πτηνών.

1) Κατασκευαστικά και λειτουργικά προβλήματα

Οι απλές εκδόσεις τους λειτουργούν σε  σταθερή θερμοκρασία ρυθμισμένη από τον κατασκευαστή, είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά θερμόμετρα και μερικές φορές με υγρόμετρα που είναι πλήρως ανακριβή.

Το κουτί τους είναι φτιαγμένο από  PVC, ABS ή φελιζόλ (μερικές από αυτές τις κατασκευασμένες από φελιζόλ κλωσσομηχανές είναι πραγματικά επικίνδυνες).

Συνήθως έχουν κακής ποιότητας ηλεκτρονικές πλακέτες και οι ανεμιστήρες τους είναι ακατάλληλοι για υγρά περιβάλλοντα.

Καταρρέουν γρήγορα, μέσα σε 6 με 18 μήνες από την ημερομηνία αγοράς, μερικές φορές και ακόμη νωρίτερα. Πραγματικό προσδόκιμο ζωής τους είναι ένας ως ενάμισης χρόνος.

2) Εγγυήσεων και διαθεσιμότητας ανταλλακτικών

Πιθανόν τα πράγματα να πάνε καλά. Αν όμως όχι;

Ελέγξτε αν υπάρχει έγγραφη εγγύηση του κατασκευαστή ή του αντιπροσώπου διάρκειας το ελάχιστο 1 έτους και ιδανικότερα 2 ετών. Επίσης το αν ο πωλητής διαθέτει σέρβις ή τουλάχιστον αφθονία ανταλλακτικών.


Τι γίνεται με τις ακριβές εκκολαπτικές μηχανές;

Μια άλλη επιλογή που έχει ο υποψήφιος αγοραστής κλωσσομηχανής, είναι να ξοδέψει από 400 έως 1.000 € για μια ποιοτική αυτόματη κλωσσομηχανή (της ίδιας δυναμικότητας σε αυγά) σοβαρού κατασκευαστή  με καλή κατασκευή κουτιού  και ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Το κουτί  αυτών των κλωσομηχανών δεν είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αλλά από πάνελ πολυουρεθάνης ή πάνελ αλουμινίου ή ανοξείδωτου χάλυβα (αυτές οι θερμοκοιτίδες κοστίζουν πάνω από 1000 €) ή από φύλλα κόντρα πλακέ.

Συνήθως ο έλεγχος της υγρασίας των μηχανών αυτών είναι προαιρετικός και κοστίζει επιπλέον 150-200 ευρώ.


ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ &  ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ :

” ΟΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ “


Μιχαήλ Ι. Μαυρίδης D.V.M
Διευθύνων Σύμβουλος / Ιδρυτής της Μαυρίδης Ζωοτεχνική Μ.Ε.Π.Ε.

Web: www.eggincubator.eu

Mail: eggincubator.eu@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s